Απουσία χώρων προσωρινής στάθμευσης στο οδικό δίκτυο Θεσσαλονίκης - Ν. Μουδανιών

Απουσία χώρων προσωρινής στάθμευσης στο οδικό δίκτυο Θεσσαλονίκης - Ν. Μουδανιών

Αρ. Πρωτ. 3535/26.08.09

Προς Υπουργό:

- ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

Τα έργα διαπλάτυνσης και η τοποθέτηση στηθαίου στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Νέων Μουδανιών έχουν ήδη ολοκληρωθεί, ωστόσο στα έργα βελτίωσης του οδικού δικτύου δεν συμπεριλήφθηκε η δημιουργία βοηθητικής λωρίδας ασφαλείας των οχημάτων, αλλά και σημεία προσωρινής στάθμευσης.

Η απουσία βοηθητικών χώρων ασφαλούς στάθμευσης σε σημεία του οδικού δικτύου, αλλά και η απουσία επιπλέον λωρίδας έκτακτης ανάγκης έχουν ως αποτέλεσμα τα οχήματα που αντιμετωπίζουν κάποιο μηχανικό πρόβλημα ή που παθαίνουν λάστιχο, να σταματούν στην άκρη του δρόμου, όπου ωστόσο τα υπόλοιπα αυτοκίνητα κινούνται με μεγάλη ταχύτητα, καθώς και οι δύο λωρίδες του δικτύου είναι ταχείας κυκλοφορίας.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που το οδικό δίκτυο Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής έχει κλείσει μετά από κάποιο ατύχημα, ακόμα και ασήμαντο με μικρές υλικές ζημιές, γιατί δεν υπάρχει η δυνατότητα να σταματήσουν τα αυτοκίνητα στην άκρη του δρόμου σε βοηθητική λωρίδα και να συνεχιστεί κανονικά η κυκλοφορία στα ρεύματα κίνησης. Ακόμα πιο δύσκολα είναι τα πράγματα στις περιπτώσεις σοβαρών περιστατικών. Ο κίνδυνος ατυχημάτων είναι ακόμα μεγαλύτερος κατά τις βραδινές ώρες, καθώς η φωταγώγηση του οδικού δικτύου δεν είναι επαρκής και δεν επιτρέπει την ασφαλή προσωρινή στάθμευση στην άκρη του οδικού δικτύου.

 Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

 - Για ποιους λόγους δεν συμπεριλήφθηκε στον αρχικό σχεδιασμό των έργων διαπλάτυνσης της εθνικούς οδού Θεσσαλονίκης - Ν. Μουδανίων η δημιουργία ειδικών χώρων ασφαλούς προσωρινής στάθμευσης των οχημάτων, αλλά και βοηθητική λωρίδα κυκλοφορίας και σε τι ενέργειες προβλέπεται να προχωρήσει το αρμόδιο Υπουργείο;